Help vogels de winter door. Zelf vetbollen maken.

Help de vogels de winter door.

 

Praktische tips, en wetenswaardigheden, om de vogels te helpen.

 

Vogels hebben een lichaamstemperatuur van 40 graden. Het kost hen veel energie om die temperatuur op peil te houden. Één nachtvorst kost hen al 10% van hun energievoorraad!

Daarom kunnen vogels in de winterse maanden best wat hulp krijgen. Door je tuin niet al te netjes op te ruimen bijvoorbeeld. Hark de bladeren van het gras, en veeg deze de borders in. Tussen de bladeren zullen slakjes, en kleine insecten voor hen een extra maal betekenen. De bladeren voorkomen ook dat de planten minder schade oplopen door de vorst. Knip niet alle bessen en zaadbollen van de takken. Ook die helpen hen te overleven.

Verder kan je met relatief weinig kosten veel betekenen voor onze gevederde vrienden.

 

Zelf vetbollen maken. (gebruik alleen zoutloze producten aub)

Met frituurvet (geen botervet gebruiken!) en strooivoer kan je zelf vetbolletjes maken. Hoe? Heel eenvoudig. Je smelt wat blokken zoutloze frituurvet in een pannetje op de lage stand. Niet laten koken, rustig laten smelten. Daarna vul je met strooivoer aan. Het meeste (80-90%) mag uit strooivoer bestaan.

Stukjes zoutloze pinda mogen toegevoegt worden. Vinden ze erg lekker. Alles eventjes goed mengen/ roeren, en een tijdje laten afkoelen, voordat je deze mix in een bekertje gooit.

Daarna een dag in de koelkast laten stollen. Klaar ben je.

Je kan met een draadje een lusje maken, en dat vooraf in het bekertje zetten (zie eerste foto), zodat je jezelf gemaakte creatie later aan dat lusje kan ophangen. Gewoon neerleggen kan ook natuurlijk. Het is niet noodzakelijk een bekertje te gebruiken. Een schaaltje is een goede optie, maar kijk wel uit dat er geen regen of natte sneeuw in komt te staan.

Tip; Smeer met de mix van frituurvet en strooivoer een krans in. Dus ook hier eerst eventjes weer laten afkoelen van tevoren, zodat het makkelijker uit te smeren is.

Wanneer ga je vetbollen geven? In principe is daar geen echte datum voor. In het najaar mag dat al. Let er wel op, dat de bollen niet nat regenen. Dan gaan ze schimmelen. Als dat gebeurd; gooi ze dan weg.

Pinda’s.

De ouderwetse pindaslinger doet het natuurlijk altijd goed in de tuin. Toch geef ik de voorkeur aan een klein frame waar je de pinda’s in kan doen. Zo kan je beter de hoeveelheid controleren, en of ze nog goed zijn.

Hoe kliener de pinda hoe beter. Met een hamer kan je ze makkelijker kleiner maken. Zo kunnen ze zich er niet in verslikken.

Geef nooit zoute pinda’s, of pindakaas die de mensen eten (zit ook zout in), omdat het erg ongezond is voor de vogels. Dat geldt tevens voor olie, margarine, en boter. Melk is geen aanrader. Daar worden ze ziek van.

Geef nooit rijst. Die zal namelijk in hun maag gaan opzwellen.

Waar je hen wèl een plezier mee kan doen is; kaas zonder plastic randje, broodkruimels, cakekruimels, ongezouten spek, zaden, en (over)rijp fruit, krenten, rozijnen, en aardappelen (uiteraard ook allemaal zonder zout).

 

Water geven?

Dat kan. Maar zorg er voor dat ze niet kunnen gaan badderen.

Dek desnoods met een klein netje/ roostertje de bovenkant af. Mocht het zijn bevroren, dan kan je het ijs versplinteren. De kleine stukjes zullen in hun bek smelten. Frisjes voor hen, maar ’t voorziet in de benodigde vochtaanvulling.

 

De voederplaats.

Net zoals sommige vogelsoorten een voorkeur aan bepaalde zaden, noten, en bessen hebben, hebben ze ook een andere wijze van eten. Sommige vogels eten alleen van de vloer of een voedertafel, terwijl anderen graag aan een bol of netje hangen om te eten. Varieer daarom met de aanbieding van strooivoer, en de manier waarop je het aanbiedt. Hou rekening met katten. Hang de vetbolletjes niet te laag op.

Eekhoorntjes zijn ware acrobaten. Door een lijn tussen twee bomen of palen te spannen, en daar de netjes of bolletjes aan te hangen, voorkom je, dat de volgende dag alles door hen weg geroofd is. Dat komt omdat zij bijna alles eten, wat een vogel ook lust.

Eekhoorntjes zijn namelijk dol op walnoten, rozijnen, beukennoten, hazelnoten, ongezouten pinda, en johannesbrood (geen gewoon brood).

Chips, melk, brood, koekjes en overgebleven etensresten zijn funest voor hen.

Meer info over dit mooie dier kunt u hier vinden.

 

Vogelhuisjes.

Vogelhuisjes die het afgelopen jaar dankbaar zijn gebruikt, moeten worden schoongemaakt. Haal het nestje eruit, verwijder de insecten, en maak het even met wat water en een sopje schoon. Indien u dat voor de winterse periode doet, is de kans groot dat sommige soorten zoals de koolmees, daar in voor het slechte weer in zullen gaan schuilen. Zo verliest hij minder energie, en kunt u er een leven mee redden.

Overigens zullen de gekleurde vogelhuisjes niet erg interresant zijn voor een vogel. Waarom niet? Omdat deze opvalt. Dus ook voor de vijanden van de vogel. Een vogel is wel goed, maar niet gek.

 

Overwinteraars die u onder andere in de tuinen kunt tegenkomen zijn, de zwaluw, mus, spreeuw, merel, mees,

en zwartroodstaart.

p.s. Ik ben nog op zoek naar betrouwbare linkpartners voor met name de dieren.

Weet u iemand? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet,

 

Marco Pothuizen.

Copyright © All Rights Reserved