Insectentorens in uw tuin. Zeer nuttig en leuk.

Insectentorens.

Help de natuur een handje. Plaats een insectentoren in uw tuin. Hieronder geef ik uitleg wat een insectentoren is, hoe je deze zelf kan maken, en wat de voordelen van een toren in uw tuin zijn.

Misschien heeft u er wel eens van gehoord. Een insectentoren is in feite niets anders dan een houten torentje met diverse etages. In iedere etage ligt wat natuurlijk materiaal, welk bedoeld is als toevluchtsoord en nestruimte voor tal van insecten in uw tuin. Er is keuze genoeg in het materiaal, en hoeft haast niets te kosten. Immers, het meeste kunt u uit de natuur zelf halen.

De toren kan bijvoorbeeld gaasvliegen of lieveheersbeestjes van nut zijn. Zij zullen op hun beurt weer de bladluizen eten die de planten kunnen aantasten. Maar ook de vlinder en de solitaire bij zullen dankbaar gebruik van een toren kunnen maken. Zij dragen op hun beurt weer zorg voor de bestuiving van planten. De solitaire bij is overigens absoluut niet gevaarlijk, omdat hij geen nest te verdedigen heeft.

 

Wat kan je bijvoorbeeld als materiaal gebruiken?

Mocht u een stukje boomstam/ schijf over hebben, dan kan u daar met een boortje wat gaten in boren, van diverse afmetingen (4-10 mm), ongeveer 10 centimeter diep. Boor wel alle gaten opwaarts, en leg de boomstam zo neer, dat er geen water in kan lopen. De ingang loopt dus van buitenaf, schuin naar boven. Dit is van groot belang, omdat de overwinteraar anders zal verdrinken.

 

Verder kunt u stokjes holle bamboe gebruiken (bosje van maken met touwtje eromheen, zodat het niet in een keer wegwaait bij de eerste de beste windvlaag), riet (idem bosje-touw), dennenappels (bijvoorbeeld in mandje van grof gaas), stro enz. uiteraard zijn er meer mogelijkheden.

 

Insectentorens heb je in alle maten en vormen, en materialen. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar het is ook erg leuk een eigen robuuste toren te bouwen als je wat meer ruimte hebt.

Zoals u ziet zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt het net zo gek , groot of klein maken als u wilt. Zelfs bakstenen met gaten erin zijn bruikbaar.

 

De toren die ik eens bouwde, (laatste foto) is aan de voet bijvoorbeeld rondom dichtgetimmerd, op een kleine opening na. (Afsluiten met baksteen kan natuurlijk ook.) Daar leg je dan stro en bladeren in. Een prima overwintering voor een egel. Als je ineens wat bladeren en stro naast de ingang ziet liggen, dan weet je dat je er eentje als loge hebt. Meneer of mevrouw richt graag zelf de kamer in, en gooit het overbodige netjes naar buiten.

Egels zijn solitaire dieren. Soortgenoten zien zij als rivalen en dat betekend oorlog. Mannetjes verwonden elkaar dan tot bloedens toe. Zet dus geen meerdere mannetjes bij elkaar in uw tuin hoe leuk dat er ook uit mag zien.

Geef egels nooit melk! Daar worden ze ziek van. De lactose in de melk geeft hen diaree, en dat heeft weer uitdroging tot gevolg, waaraan ze uiteindelijk zullen sterven. Geitenmelk kunnen ze wel waarderen, evenals kattenvoer gemengd met wat muesli. Egels zijn zeer nuttige dieren. Ze ruimen onder andere schadelijke insecten en slakken op. Laat hem in de winter met rust. Hij weet zelf wel hoe hij die moet doorkomen.

Helaas gaat het gaat slecht met de egel in Nederland. Op deze manier kunt u hem helpen. Meer info over de egel kunt u hier lezen.

Plaatsing van een toren.

Plaats deze uit de wind op een warme plaats. Geef de natuur de tijd om van de toren gebruik te maken. Verwacht niet dat er binnen een paar dagen een bedrijvigheid van hier tot aan Tokio plaatsvindt. Kijk het een jaar aan. Indien u merkt dat er niets op af is gekomen, kunt u de toren verplaatsen naar een andere plek voor meer geluk.

Gebruik ook geen zware beitssoorten om het hout langer houdbaar te maken. Beits is schadelijk voor onze kleine vrienden. Sterker nog, ze zullen uw liefdevol gebouwde, of gekochte toren links laten liggen.

Hetzelfde telt voor een leuk kleurtje. Laat alles zo natuurlijk mogelijk. Het is bewezen dat gekleurde vogelhuisjes minder of niet worden gebruikt door de vogels. Instinctief beseffen ze, dat ook hun natuurlijke vijanden de gekleurde bouwwerken snel zullen opvallen.

Indien u nog tips of opmerkingen heeft, kunt u mij mailen. Bedankt voor het lezen, en nog veel plezier met uw nieuwe vrienden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Marco Pothuizen

 

Copyright © All Rights Reserved